top of page

Emmanuelle's Cattery * HR

IMG_20210303_220211_923_edited_edited_ed

Dobrodošli na mačju stranicu naše uzgajivačnice Britanskih kratkodlakih mačaka Emmanuelle's Cattery, registrirana u FIFe i WCF. Mi smo mala obiteljska uzgajivačnica i veliki zaljubljenici u Britanske kratkodlake mačke. Dovoljan je bio jedan susret s tim divnim stvorenjem pahuljasto mekanog krzna, mirnog, uravnoteženog karaktera i velikih hipnotizirajućih očiju da nas zauvijek osvoji. To je upravo bio naš prvi mačak Toby. Uskoro je u naš dom stigla još jedna britanska mačka Keeley i našu strast prema ovoj pasmini podigla na višu razinu. Naše mačke i mačići dio su naše obitelji i prema njima se odnosimo s puno ljubavi, pažnje i poštovanja. Nadam se da ćete se pronaći u našoj priči i da ćemo vam pomoći da oplemenite svoj dom posebnom energijom ovog čarobnog bića.

DSC_0525_2.jpg
IMG_20210208_184226_379.jpg
Britanska%20kratkodlaka%20macka%20-%20ma

Mace nam uljepšavaju svaki dan, donose veselje i pune dom pozitivnom energijom!

Pasmina Britanskih kratkodlakih mačaka

Poznato je da su britanske kratkodlake mačke idealni ljubimci, vrlo prijateljski nastrojene, čovjeku orijentirane i društvene. Slažu se sa svim ostalim članovima obitelji i izuzetno su vezane za svoje vlasnike. Budući da su vrlo strpljive mačke, jako se dobro slažu s malom djecom i ostalim kućnim ljubimcima u domaćinstvu, čak i sa psima. Prilagodljive su pa mogu jednako sretno živjeti kako u stanu tako i u dobro osiguranom vrtu.

Ne linjaju se puno, pa uz povremeno četkanje u kojem apsolutno uživaju nećete imati problem pronalaska dlaka po namještaju. Spadaju u srednje velike do velike mačke, visine 12”-14” (30-46 cm) i dužine 22”-25” (56-64 cm). Po težini spadaju u teže pasmine pa je prosječna težina za mužjaka 6-8 kg i za ženke 5-7 kg. Željeni standard izgleda pasmine je jasno definiran. Velike, izražajne, okrugle oči najčešće bakrene ili narančaste boje, ali i  plave, raznobojne, zelene, plavozelene su prizor koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Glava je velika i okrugla, nos kratak i ravan, brada snažna.

Uši su malene do srednje veličine, na vrhovima blago zaobljene i široko razmaknute. Tijelo je izrazito mišićavo i snažno, zbijeno, širokih prsiju, ramena i leđa, a vrat snažan i kratak. Noge su također kratke i snažne, a šape okrugle. Rep je bogat i debeo sa blago zaobljenim vrhom.

Tennel_Cheshire_proof.png

Krzno im je kratko i gusto te je upravo zbog njega ova mačka dobila nadimak plišani medvjedić. Mi nadodajemo: stvoren za maženje! Naše omiljene boje britanske kratkodlake mačke su plava, lila i bikolor pa smo upravo s macama tih boja započeli našu avanturu. Britanske mačke su zdrava pasmina mačaka te uz pravilnu njegu i prehranu mogu živjeti čak do 20 godina Prava britanska aristokratska mačka neće tolerirati grub stav u odgoju te se također nikada prema svojoj britanskoj mački ne ponašajte kao prema igrački! Britanske kratkodlake mačke apsolutno su zapanjujuće životinje koje impresioniraju ljepotom, elegancijom, luksuznim izgledom i iznimnim manirama. Tihe ćudi i velike inteligencije, one su gazde u kući što svi vlasnici jako brzo shvate.

Jedna simpatična zanimljivost:  Britanska  kratkodlaka mačka bila je nadahnuće za Cerigradsku Mačku u knjizi „Alisa u zemlji čudesa” Lewisa Carrolla. Originalnog naziva Cheshire Cat je poznata upravo po svom smirenom i dobroćudnom temperamentu kao i prepoznatljivom nestašnom smiješku koji krasi lica svih britanskih mačaka.

Povijest britanske kratkodlake mačke

Jedna od najstarijih pasmina mačaka u Engleskoj, britanska kratkodlaka mačka, zapravo ima rimske korijene. Čini se da su rimske snage prilikom napada na Englesku tijekom razdoblja širenja carstva, dovele mačke kako bi zaštitile zalihe hrane od glodavaca. Mačke su uskoro kolonizirale područje i stoljećima bile uobičajene ulične mačke.

Krajem 1800-ih, Britanac po imenu Harrison Wier postao je prvi uzgajivač britanskih mačaka. Upravo on je odgovoran za pripitomljavanje britanske ulične mačke te je kroz uzgojni program i selektivno križanje stvorio mačku koju danas poznajemo pod nazivom Britanska kratkodlaka mačka.

 

Prva britanska mačka bila je svijetlo plave boje. Pasmina je gotovo prestala postojati tijekom teških ekonomskih vremena Drugog svjetskog rata. Međutim, nakon rata, uzgajivači su preostale jedinke križali s drugim pasminama, uključujući domaću kratkodlaku, rusku plavu i perzijsku pasminu kako bi održali njihovo postojanje.

 

Prvi registar pasmina koji je priznao britansku kratkodlaku kosu bilo je American Cat Association 1967. Druge organizacije slijedile su primjer, uključujući International Cat Association 1979. i Cat Fanciers Association 1980. godine. 

Toliko o povijesti, a sad kreirajmo budućnost sretnih maca i zadovoljnih vlasnika.

SeekPng.com_lace-border-png_150754.png
SeekPng.com_lace-border-png_150754.png
SeekPng.com_lace-border-png_150754.png
bottom of page